You are here:

Śruta rzepakowa

Śruta rzepakowa
1 vote, 4.00 avg. rating (78% score)

rp_nauka67.jpgStosowanie większych ilości poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w dawkach pokarmowych dla drobiu i świń jest ? jak już wspomniano ? ograniczone m.in. obecnością olejków gorczycznych i związków wolotwórczych, powstających wskutek rozkładu znajdujących się w nasionach oraz w śrucie rzepakowej glikozydów. Olejki gorczyczne działają drażniąco na błonę śluzową przewodu pokarmowego i zmniejszają apetyt zwierząt. Substancje wolotwórcze hamują normalną czynność tarczycy, utrudniają przyswajanie przez nią jodu i powodują znaczne jej powiększenie. Wszystko to wywołuje różne zaburzenia w organizmie, słabe przyrosty i gorsze wykorzystywanie paszy. Na razie nie ma pewnej metody unieszkodliwiania tych substancji. Parowanie śruty zmniejsza ilość olejków gorczycznych, natomiast na substancje wolotwórcze działa tylko nieznacznie. Ostatnio doświadczenia wykazały, że tanim i łatwym sposobem pozbawienia śruty rzepakowej substancji szkodliwych jest zakiszanie jej z parowanymi ziemniakami lub z rozdrobnionymi burakami cukrowymi, przy czym dodatek jej powinien wynosić 10?20%. W procesie kiszenia substancje gorzkie zostają rozłożone w 90%, a wolotwórcze w 60?70%. Trzeba jednak zaznaczyć, że kiszonki z dodatkiem śruty rzepakowej są niezbyt chętnie pobierane przez świnie. Obecnie prowadzi się intensywne prace nad wyhodowaniem odmian rzepaku o małej zawartości kwasu erukowego, związków wolotwórczych i innych substancji szkodliwych. Przeżuwacze są mało wrażliwe na szkodliwe substancje znajdujące się w rzepaku.

………
– wycinanie drzew warszawa
– hologramy na legitymację studencką
– książka obiektu budowlanego
– chirurgiczne usuwanie ósemek
– zwalczanie kretów Warszawa
– naklejka na legitymację
– wirówki laboratoryjne
– bonsai pielęgnacja
– bonsai uprawa
– hologramy kolekcjonerskie

Inne artykuły o szkole i nauce:

Posted by: admin

Related articles
 

Back to Top